Tort de ciocolată – Rețetă de Sărbători

Ingrediente pentru 8 porții
Pentru blat
  • 5 ouă
  • 5 linguri ulei de măsline
  • 5 linguri zahăr de cocos
  • 3 linguri cacao
  • 2 linguri făină integrală
  • un praf de sare
  • 1 linguriță de bicarbonat stins cu oțet
Pentru crema de ciocolată
  • 180 ml lapte de cocos (sau de migdale)
  • un praf de pudră de vanilie
  • 1 – 2 linguri zahăr de cocos
  • 200 gr ciocolată neagră / masă de cacao
Pentru sosul de fructe de pădure
  • 500 ml fructe de pădure congelate
  • 50 ml apă
  • 150 gr zahăr de cocos
Pentru ornare
  • 200 gr fructe de pădure și vișine
  • 200 gr vișine (pot fi congelate)
  • 50 gr ciocolată
  • 50 gr fulgi de cocos
Tort de ciocolata cu nutritionist Roxana Ciocaltea, Nutritie cu Roxi
Mod de preparare
Blat

Se separă ouăle. Albușurile se adună într-un castron, gălbenușurile într-o cană. Se amestecă gălbenușurile cu uleiul de măsline, turnând treptat. Albușurile se bat spumă și se adaugă un praf de sare și zahărul de cocos.

Se toarnă ușor gălbenușurile peste albușuri, apoi se adaugă bicarbonatul stins cu oțet și câte o lingură de cacao, alternativ cu o lingură de făină, până se termină toată cantitatea. Se amestecă ușor pentru a nu se lăsa albușurile.

Compoziția se pune într-o tavă de tort, tapetată cu hârtie de copt și se coace în cuptorul încins la 180 de grade Celsius pentru 30 de minute.

Crema de ciocolată

Pune laptele de cocos și zahărul de cocos într-o crăticioară și încălzește-l puțin, fără a-l lăsa să fiarbă. Dacă folosești masă de cacao, suplimentează zahărul cu încă 2 linguri. Rupe ciocolata sau masa de cacao în bucățele și adaugă-le în lapte.

Lasă 1 minut, apoi amestecă cu un tel până se topește toată ciocolata și se încorporează în lapte. Lasă crema la răcit la frigider pentru 1 oră, apoi bate-o cu un mixer, până devine cremoasă.

Sosul de fructe de pădure

Pune fructele de pădure și apa pe aragaz într-o crăticioară și lasă-le să fiarbă timp de 15-20 minute. La jumătatea perioadei adaugă și zahărul de cocos. Ia crăticioara de pe foc și lasă sosul să se răcească.

Poți folosi miere în loc de zahărul de cocos, dar în acest caz, pune-o doar după ce se răcește sosul. Mixează fructele într-un blender sau cu un mixer vertical. Dacă nu îți place să simți sâmburii fructelor de pădure, poți să strecori sosul printr-o sită.

Asamblare

Taie blatul în 2 jumătăți și pune o jumătate de cremă peste prima parte și deasupra vișinele. Apoi acoperă cu cea de-a doua parte a blatului. Întinde restul de cremă atât pe fața superioară, cât și pe margini.

Răzuie ciocolata și amestec-o cu fulgii de cocos, apoi presară peste marginile laterale. Așează pe blat fructe de pădure din belșug și presară ciocolată și peste acestea. Servește sosul de fructe de pădure peste felia de tort.

Dacă îți place gustul intens de cacao, acest Tort de ciocolată – Rețetă de Sărbători îți va încânta papilele gustative.

Vezi și rețeta de Tiramisu de chia.